Naisten kansallispuvun vyötäröhame koostuu yksinkertaisimmillaan hamekankaasta ja vyötärökaitaleesta. Karjalaisissa hameissa on lisäksi tyypillisesti erivärinen helmaverka. Hameet ovat pitkiä ja runsaita. Ne ulottuvat mallista ja alueesta riippuen n. 15-30 cm päähän maasta jättäen nilkan näkyviin. Karjalassa hame on länsisuomalaista lyhyempi. Hameen muodon runsaus saavutetaan kitsastelemattomalla kankaankäytöllä. Länsisuomalaisissa hameissa on kangasta kolmisen metriä, vetopoimutetuissa karjalaisissa hameissa vieläkin enemmän. Toisaalta kansallispukujen eri aikakausina kankaan määrä on vähentynyt jopa lähelle kahta metriä.
Hameen väljyys kootaan vyötärölle vetopoimuttamalla tai laskostamalla se vyötärökaitaleeseen. Yleinen laskostusohje on laskostaa kangas päältä päin n. sentin levyisille laskoksille raidoituksesta välittämättä. Sisävaran suuruus riippuu käyttäjän vyötärönympäryksestä. Joissakin puvuissa on oma laskostusohjeensa, jossa voi olla esim. leveä lautalaskos tai vastalaskos edessä.
Vyötärökaitale on tavallisesti tukevaa valkaisematonta pellavaa, joka kiinnitetään napakasti noin sentin leveydeltä hameen vyötärön ympärille. Joissakin puvuissa vyötärökaitale voi olla hamekangasta tai erilaista kangasta. Kansallispuvuissa on myös aikoinaan käytetty esim. ripsinauhaa.
Vyötäröhame kiinnitetään napakasti vyötärön kapeimmalle kohdalle esim. napeilla ja nappilenkeillä tai lenkeillä ja nyörinpätkillä.
Hameen helma käännetään helmapäärmeellä nurjalle puolelle. Päärme päällystetään usein valkaisemattomalla pellavakaitaleella, joka suojaa ja ryhdistää hamekangasta. Karjalaisissa hameissa tyypillistä on erivärinen helmaverka, josta kerrotaan lisää artikkelissa Karjalaisten pukujen hameet.